Poffert

Prijs:

Omschrijving:

Poffert is een broodachtig Groninger boerengerecht en werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje, meestal in de winter omdat het een nogal zwaar gerecht is. Poffertbeslag bevat zelfrijzend bakmeel (of gewone tarwebloem, boekweitmeel en gist), krenten, rozijnen, melk, eieren en wat zout; soms wordt ook sucade toegevoegd. Het beslag is nagenoeg gelijk aan dat van pannenkoeken, maar het beslag van een poffert moet wel enige tijd rijzen.

De poffert wordt au bain-marie in een speciale pofferttrommel gekookt. Om het aanhechten te voorkomen wordt deze soms aan de binnenzijde belegd met plakjes spek. Jan in de zak kent hetzelfde beslag. Het deeg wordt echter niet in een trommel gekookt maar in een schone theedoek die wordt dichtgebonden met een touwtje – vandaar de naam. Tegenwoordig wordt poffert ook vaak in de oven gebakken in een tulbandvorm. Poffert werd vroeger gegeten met roomboter en stroop, maar zonder kan het ook.

Misschien ook iets voor u:

Een greep uit ons assortiment

Boerenkaas

Hollandse kaas

TOAST

Cadeaumanden

Delicatessen

Buitenlandse kaas

Olijven en Tapas

Noten

Wijnen