Recepten

Friese Salade

Friese Salade
Voor 4 personen 400 gram Friese nagelkaas 4-8 bladen ijsbergsla 5 korte stengels bleekselderij 1 handje witte rozijnen 2 el maïsolie 1 el citroensap zout en versgemalen peper 1 tl suiker 2 el fijngehakte peterselie Was de stengels bleekselderij en ontdoe ze van de draden. Snijd de bleekselderij en kaas in smalle reepjes. Maak een sausje van olie, citroensap, zout, versgemalen peper en suiker. Meng de saus met peterselie, bleekselderij, rozijnen en kaas en schep het geheel goed dooreen. Schik, afhankelijk van de grootte, 1 of 2 bladen gewassen ijsbergsla op de borden en schep hierin een portie van het mengsel.
 

Fryske Tsiis fondue

Fryske Tsiis fondue
(Friese Kaasfondue) * 250 gram Tynethaler * 2x1\2 eetlepel Maizena * Camembert * 3 dl witte wijn * 6-8 eetlepels cider   Rasp de Tynethaler en schep er 1\2 eetlepel maizena doorheen. Snijd de camembert zonder korst in blokjes en schep er een 1\2 eetlepel maizena doorheen. Wrijf de fonduepan in met een teentje knoflook.  Giet de witte wijn in en pan en breng deze op een laag vuur aan de kook. Roer er beetje voor beetje de Tynethaler door en roer tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg de camembert toe en blijf roeren todat die gesmolten is. Voeg de cider toe en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Lekker om te dippen cherry-tomaatjes, Opperdoezer Ronde, mosselen, komkommer en natuurlijk lekker desembrood.
 

Salade met blauwaderkaas

Salade met blauwaderkaas
*Krop ijsbergsla *200 gr Blauwaderkaas, bleu dáuvergne *2 Nectarines *100 gram pecannoten *dressing, bijv balsamicoazijn         Schil de nectarines en snijd deze in blokjes. Was en snij de sla. Doe de sla en de nectarines in een kom en verkruimel de blauwaderkaas eroverheen, schep voorzichtig door. Doe de dressing erover heen. Doe als laatste de pecannoten eroverheen   Eet Smakelijk
 

Hollandse Kaassoep

Hollandse Kaassoep
* 150 gr Extra Belegen of Oude kaas, geraspt * 40  gr  Boter * 40 gr   Bloem * 1 ui, fijn gesneden * 1 ltr Bouillon * 125 ml Melk * 1 Eidooier * Gehakte kruiden: Peterselie, Bieslook * 2 sneetjes Brood ( wit of bruin) * Olie * Knoflook   Roux maken; uitje fruiten in boter, is het uitje glazig dan de bloem erbij, bloem laten garen. Bouillon in gedeeltes toevoegen, aan de kook brengen en 10 min laten koken. Gerapste kaas erbij en roeren totdat er een glad mengsel ontstaat. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Eidooier los kloppen met de melk, door de soep roeren en verwarmen. Croutons bakken; olie in de pan met een fijngesneden teentje knoflook. Brood ontkorsten en in blokjes snijden. Kort bakken in de pan. Croutons met de gehakte kruiden op de soep doen op het moment van serveren.
 

Tagliatelle met Gorgonzola

Tagliatelle met Gorgonzola
_ 4 Tomaten - 300 gram Tagliatella - 2 eetl Olijfolie - 1 Ui gesnipperd -200 gram Pepersalami - 250 gram Champignons - 150 gram Gorgonzola -25 gram Rucola   Breng het water voor de tagliatelle aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in, dompel ze 1 minuut in heet water, trek het vel eraf en snijd ze in stukjes. Kook de tagliatelle al dente (beetgaar). Verhit de olie in een koekepan en fruit de ui en champignons. Voeg de tomaat toe. Laat even sudderen. Warm de pepersalami even mee. Giet de tagliatelle af en meng deze met de saus en rucola. Bestrooi het met blokjes Gorgonzola.
 

Scaloppa a la Gorgonzola

Scaloppa a la Gorgonzola
500 gram mager Varkensvlees 1 bolletje verse knoflook 1/4 ltr Slagroom 300 gram Gorgonzola witte Wijn Peper en zout Peterselie Bloem Olijfolie   Het vlees in dunne lapjes snijden en kruiden met peper en zout, daarna licht door de bloem halen. Een ruime hoeveelheid olie verhitten en het vlees om en om 10 minuten braden. Het vlees uit de olie halen en evt in de oven op een lae temperatuur warm houden. De knoflook toevoegen aan de olie, niet te heet anders verbrandt de knoflook. Slagroom toevoegen en de peterselie. Alles goed mengen en tegen de kook aan laten komen. Voeg de gorgonzola in brokjes toe en goed roeren tot de kaas gesmolten is. Voeg de witte wijn naar smaak toe. Leg het vlees in de saus en laat het geheel nog even sudderen. Serveren met een salade en aardappelschijfjes of brood.
 

Tartiflette

Tartiflette
Streekrecept uit de Franse Savoye. Dodelijk voor de slanke lijn, maar lekker... Ingrediënten voor 6 personen2 kg.vastkokende aardappels1 gerijpte reblochon van 500 gr.200 gr gerookte magere spekblokjes.2 fijngesneden uienBoter zout en peper1 tot 2 dl.creme fraicheevt een teentje geperste knoflookVoorbereidingOven voorverwarmen op 220 graden.Aardappels wassen en in dunne plakjes van ongeveer een halve cm. snijden. In gezouten water 5 min.laten koken.BereidingswijzeBoter verhitten en de ui op hoog vuur al omscheppend bakken tot het wat kleur krijgt.Spek toevoegen en meebakken tot het een mooi kleurtje heeft.De beetgare aardappels toevoegen en alles door elkaar scheppen.Creme fraiche erdoor mengen.Kruiden met peper en evt. geperste knoflook.Schep alles in een ovenschaal.De reblochon overlangs doorsnijden,zodat je twee schijven krijgt.Deze op de schotel leggen met de korst naar boven.20 min. in het midden van de oven bakken,de leeggelopen korsten verwijderen en de schotel nog zo een 10 min. terug in de oven om hem mooi te laten kleuren.Je kunt de korsten weggooien maar ze zijn eetbaar en erg lekker!
 

Een greep uit ons assortiment

Boerenkaas

Hollandse kaas

Brood

Cadeaumanden

Delicatessen

Buitenlandse kaas

Olijven en Tapas

Noten

Wijnen